ابزار ترید چیست ؟
حال که سوال ترید چیست و سرمایهگذاری چیست را پاسخ دادهایم، نوبت به بررسی ابزارهای ترید رسیده است. منظور از ابزار ترید، معرفی روشهایی است که با استفاده از آن بتوان موقعیتهای معاملاتی مناسب را پیدا کرد. دو ابزار عمده که برای این منظور استفاده میشوند «تحلیل بنیادی» (Fundamental Analysis) و «تحلیل تکنیکال» (Technical Analysis) هستند.
تحلیل بنیادی در بازارهای مالی
تحلیل بنیادی اولین ابزار تریدر برای ورود به معاملات است. در تحلیل بنیادی هدف، یافتن پارامترهای تاثیرگذار بر روی یک بازار و بررسی آنها است. بنابراین برای انجام تحلیل بنیادی نیاز به آشنایی با مفاهیم پایهای آن بازار داریم. تحلیل بنیادی کار پیچیدهای است و به دانش و اطلاعات زیادی نیاز دارد.
به عنوان مثال برای تحلیل بنیادی شرکت بورسی فعال در حوزه فولاد، نیاز است که شما با روشهای فرآوری آن، هزینههای تولید، مقاصد فروش، برنامههای اقتصادی مرتبط با فولاد و غیره آشنا باشید. همچنین برای تحلیل بنیادی ارزهای دیجیتال شما در کنار دانش اقتصادی نیاز به دانش فنی و کامپیوتری دارید تا بتوانید پروژههای مربوطه را بررسی کنید.
تحلیل بنیادی از آنجایی که فرآیند سخت و پیچیدهای است، معمولا برای سرمایهگذاریهای بلندمدت انجام میشود. اگر تحلیل بنیادی به درستی انجام شود میتواند سود کلانی نصیب معاملهگر کند. یک ویژگی مثبت تحلیل بنیادی این است که با یکبار انجام تحلیل تا مدت طولانی نیاز به بررسی وضعیت بازار در آن نیست. نقطه ضعف این روش سختی آن و متغیر بودن آن در بازارهای مختلف است.
تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی
تحلیل تکنیکال دومین ابزاری است که شما برای ورود به بازارهای مالی میتوانید از آن استفاده کنید. در تحلیل تکنیکال فرض بر این است که اثر تمام اتفاقات بنیادی بر روی قیمت، لحاظ شده و در نمودار قیمت قابل مشاهده است. بنابراین اگر بتوان از روی نمودار قیمت برای آینده آن برنامهریزی کرد دیگر نیازی به انجام تحلیل بنیادی نیست. مزیت مهم تحیل تکنیکال این است که اساس آن برای تمام بازارهای مالی یکسان است و شما با یادگیری آن میتوانید به تحلیل داراییها در بازارهای مختلف بپردازید.
طی سالهای گذشتته افراد زیادی برای توسعه تحلیل تکنیکال تلاش کردهاند. حاصل این تلاشها، ابزارها و روشهای مختلف تحلیل تکنیکال موجود است. از جمله این روشها میتوان به خط روندها، اندیکاتورها، پرایساکشن، الگوهای کلاسیک و الگوهای هارمونیک اشاره کرد. توجه کنید که این ابزارها لزوما همگی برای تحلیل بازار نیاز نیست و شما میتوانید با پیدا کردن روش مناسب خود، بازار را تحلیل کنید.
تحلیل بنیادی یا تکنیکال کدام یک مناسب است؟
برای پاسخ به این سوال باید به سه موضوع زیر توجه ویژهای داشته باشید.
- سطح دانش و سواد
- نوع ترید و استراتژی معاملاتی
- ویژگیهای شخصیتی
برای استفاده از تحلیل بنیادی در معاملات، حتما باید بازاری را برای ترید انتخاب کنید که دانش و سواد کافی برای تحلیل پارامترهای تاثیرگذار بر آن را دارید. علاوه بر این، برای بهره بردن از تحلیل بنیادی، نوع ترید شما باید بلندمدتی باشد تا بتوانید تمام پارامترهای تاثیرگذار را بررسی کنید. از آنجایی که در تحلیل بنیادی نیاز به زمان و انرژی زیاد است، باید شخصیت شما به گونهای باشد که بتوانید دقت و تمرکز بالایی صرف تحلیل کنید.
برای استفاده از تحلیل تکنیکال در معاملات، به آشنایی نسبی با ابزارهای تحلیل تکنیکال و تسلط کامل به برخی از آنها نیاز دارید. یادگیری تحیل تکنیکال بسیار راحتتر از تحلیل بنیادی است. با توجه به اینکه تحلیل تکنیکال در تمام بازارها کاربرد دارد، نیاز نیست شما محدود به یک بازار شوید. در تحلیل تکنیکال شما میتوانید انواع ترید را برای فعالیت خود انتخاب کنید که البته این انتخاب با توجه به ابزار معاملاتی و شخصیت شما تعیین میشود. برای موفقیت در تحلیل تکنیکال نیاز است که افراد تسلط کافی بر روی شخصیت خود داشته باشند و هیجانات خود را کنترل کنند.
با توجه به مطالب ذکر شده تا حدودی میتوانید روش تحلیل مناسب خود را پیدا کنید. بیشتر تحلیلگران معمولا از هر دو ابزار تحلیل برای ورود به بازار استفاده میکنند.