بروکر (Broker) چیست؟ انواع کارگزار معاملاتی و تفاوت آنها با صرافی
یکی از مشکلات اصلی کاربران ایرانی بازار فارکس، بهویژه کسانی که بهتازگی وارد این بازار مالی شدهاند، انتخاب بروکر یا کارگذاری معتبر و مناسب است. به طور کلی بروکرها در انواع مختلف همچون کارگزاریهای سرمایهگذاری، کارگزاریهای املاک و مستغلات و کارگزاریهای بیمه، خدمات متفاوتی را به مشتریان ارائه میدهند. صرف نظر از نوع بروکر و صنعت مرتبط با آن، به فرد یا شرکتی که به عنوان یک واسطه بین دو طرف معامله عمل کند، بروکر میگویند. در این مقاله سعی کردهایم به زبان ساده در پاسخ به سؤالات بروکر چیست؟، معیار انتخاب آن برای ایرانیان چیست و چه بروکرهایی برای ایرانیان مناسب است؟ توضیحاتی را ارائه دهیم؛ پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
بررسی مفهوم بروکر
بروکر (Broker) که در زبان فارسی به آن کارگزاری میگویند، یک شخص یا شرکتی است که از طرف مشتریان خود مجاز به خرید و فروش سهام یا انجام سایر سرمایهگذاریهای مالی باشد. در واقع بروکرها به عنوان یک واسطه انجام معاملات مالی را میان فروشندگان، خریداران و انواع بازارهای مالی؛ مانند بورس اوراق بهادار و فارکس تسهیل میکنند. بروکرها تضمینکننده درست انجام شدن معاملات هستند و اطلاعات لازم را در اختیار طرفین معامله قرار میدهند.
از آنجاییکه بازارهای مالی همچون بورس و فارکس تنها به بروکرهای تأیید شده اجازه فعالیت میدهند، لازم است در هنگام انتخاب کارگزاری به این نکته توجه داشته باشید. در نهایت کارگزاریها نیز در قبال خدماتی که ارائه میدهند،کارمزد دریافت کرده و کسب درآمد میکنند.
بروکر رگوله چیست؟
اغلب بروکرها با دریافت مجوزهای لازم فعالیت قانونی داشته و تحت نظر نهادهای دولتی فعالیت میکنند. به این گروه از بروکرهای قانونگذاری شده و تحت نظارت بروکرهای رگوله گفته میشود. از آنجاییکه بروکرهای رگوله از مقررات خاصی پیروی کرده و قانونمند هستند، کاربران آنها میتوانند با خیال آسوده به انجام معاملات بپردازند.
نحوه درآمدزایی بروکرها چگونه است؟
همانطور که در قسمت قبل نیز اشاره شد، کارگزاریها از طریق کمیسیون درآمدزایی میکنند. معاملهگران با ثبت هر سفارش خرید یا فروش، مبلغی را به عنوان کارمزد معامله به بروکر پرداخت میکنند. در واقع این روش درآمدزایی اغلب در شرکتهای کارگزاری که سرویسهای کاملی را ارائه میدهند (Full-service brokerage firm) دیده میشود.
در مقابل اگر سرمایهگذاران شخصاً حساب کارگزاری خود را مدیریت کرده و از یک بروکر آنلاین برای خرید و فروش و سرمایهگذاری استفاده کنند، میتوانند بدون پرداخت حق کمیسیون به ثبت سفارش بپردازند. اما این بدان معنا نیست که این گروه از کارگزاریها درآمدزایی نداشته باشند؛ این بروکرها از روشهای دیگر همچون موارد زیر کسب درآمد میکنند.
- کسب سود از طریق مبالغ نقدی موجود در حساب کاربران
بسیاری از سرمایهگذاران مبالغ اندکی را در حسابهای بروکر خود نگهداری میکنند. بروکرها این مبالغ را به یک حساب سپرده انتقال میدهند. بخش کوچکی از این سود به حساب کاربران واریز شده و بخش اعظم آن را بروکرها برداشت میکنند.
- فروش معاملات به مارکت میکرها
یکی دیگر از روشهای درآمدزایی بروکرهای آنلاین، فروش معاملات به مارکت میکرها است. با انجام این کار بهازای هر معامله کمیسیون اندکی به بروکر پرداخت میشود. این امر سبب افزایش هزینه و کند شدن معاملات میشود. اما بااینحال به ندرت معاملهگران متوجه این موضوع میشوند.
- هزینههای مشاوره
برخی از بروکرهایی که دارای مجوزهای لازم مشاوره مالی هستند؛ در ازای ارائه مشاورههای حرفهای مبالغی را از مشتریان دریافت میکنند. به عنوان مثال، کاربران میتوانند در مورد خرید و فروش یک سهام خاص از مشاوران مالی راهنمایی بگیرند.
- هزینههای مربوط به اسپردها
علاوه بر موارد قبلی بروکرهای بازار سهام میتوانند از اسپردها نیز درآمد کسب کنند. در واقع بروکرها میتواند ارزش اوراق را مشخص کرده و تفاوت قیمتی موجود را به عنوان سود در نظر بگیرند.
طبق آخرین اطلاعات موجود از پاییز 2022، متوسط درآمد یک بروکر سهام در کشور آمریکا، حدود 75521 دلار و متوسط درآمد کارگزاریهای بورس در این کشور نیز بین 69200 تا 83957 دلار بوده است.
معرفی انواع بروکرها
بسیاری از افراد بروکرها را تنها به بازار سرمایه و بورس مرتبط میدانند، اما جالب است بدانید که بسیاری از صنایع دیگر نیز جهت تسهیل و تضمین معاملات خود، به کارگزاریها متکی هستند. در ادامه لیستی از انواع بروکرها آورده شده است.
- بروکرهای حوزه سرمایهگذاری
- بروکرهای حوزه بورس
- بروکرهای فارکس
- Broker-dealer
- Prime Broker
- برورکرهای حوزه املاک و مستغلات
- Options Broker
- بروکرهای حوزه کالا
- بروکرهای حوزه بیمه
- Information (data) broker
- Ship broker
- Mortagage broker
عملکرد بروکر در بازار فارکس چگونه است؟
بروکر فارکس بستری برای خرید و فروش انواع ارزها و کالاهای موجود در بازار فارکس است. بروکر فارکس نیز درست مانند موارد قبلی، واسطهای میان خریداران و فروشندگان بازار است. به این ترتیب خریداران و فروشندگان ارزها و کالاهای ارائه شده در بازار فارکس، برای انجام معاملات از طریق یک بروکر تأیید شده اقدام میکنند. در نهایت لازم به ذکر است که تنها راه ورود به بازار فارکس عضویت در یک برورکر معتبر است.
آیا بدون بروکر امکان فعالیت در فارکس وجود دارد؟
درست مانند سایر بازارهای مالی همچون ارزهای دیجیتال و بورس اوراق بهادار ورود و فعالیت در بازار فارکس نیز نیازمند استفاده از یک بستر شخص ثالث است. در نتیجه بدون ثبت نام در یک کارگزاری تأیید شده و معتبر امکان معامله در بازار فارکس وجود نخواهد داشت. در واقع با نمایش قیمتها و سفارشات خرید و فروش در بروکرهای فارکس معاملهگران تنها از طریق بروکرها میتوانند به این اطاعات دسترسی پیدا کنند.
ویژگیهای یک بروکر فارکس مناسب؛ معرفی بروکرهای معتبر بازار فارکس
با وجود تعدد بروکرهای فعال در بازار فارکس انتخاب از میان این گزینهها میتواند چالشبرانگیز و دشوار باشد. در هنگام انتخاب بروکر فارکس به شهرت بروکر، سوابق و تابیدههای آن، امکان واریز و برداشت آسان، پشتیبانی از mt5، ارائه حساب دمو (آزمایشی)، پشتیبانی مناسب از کاربران، سرعت بالای معامله، پشتیبانی از انواع معاملات، ارائه رابط کاربری مناسب برای کاربران موبایل، امنیت توجه کافی داشته باشید. تعدادی از بهترین بروکرهای فارکس برای کاربران ایران عبارتاند از:
- بروک آلپاری
- بروکر آمارکتس
- بروکر هات فارکس
- بروکر روبو فارکس
- بروکر یو اس جی اف فارکس
- بروکر ارانته
چگونه میتوان یک بروکر مناسب انتخاب کرد؟
بسیاری از سرمایهگذاران با هدف کاهش هزینهها و صرفهجویی در زمان برای انجام معاملات خود از خدمات بروکرها استفاده میکنند. فرقی نمیکند به دنبال چه نوع بروکری هستید، روشهای متعددی برای یافتن بروکر مناسب وجود دارد. قبل از هر چیزی باید توجه داشته باشید که کارگزاری مورد نظر مجوزهای لازم را جهت فعالیت دریافت کرده و دانش و اطلاعات کافی را دارد. همچنین بررسی روش درآمدزایی بروکر و میزان کارمزدهای دریافتی توسط آنها نیز در انتخاب بهترین بروکر، حائز اهمیت است. همچنین بهتر است در هنگام انتخاب بروکر آنلاین به نکات زیر توجه کنید:
- به دنبال بروکریی باشید که در آن امکان فعالیت با حداقل سرمایه ممکن نیز وجود داشته باشد.
- بروکری را انتخاب کنید که در هنگام انجام معاملات خرید و فروش کارمزدی دریافت نکند.
- اگر یک سرمایهگذار مبتدی هستید، بهتر است بروکری را انتخاب کنید که در آن منابع آموزشی در دسترس باشد.
بررسی تفاوت بروکر و صرافی
ممکن است درک تفاوت بروکر و صرافی برای برخی افراد گیجکننده باشد. بهویژه از زمانی که صرافیها و بروکرها ویژگیهای یکدیگر را به لیست خدمات خود اضافه کردند. به عنوان مثال معاملات مارجین یکی از خدمات اصلی بروکرها است که امروزه توسط صرافیها نیز ارائه میشود.
صرافیهای معاملاتی نیز مانند بروکرها به عنوان یک پلتفرم شخص ثالث قابلاعتماد؛ خریداران و فروشندگان داراییها را به یکدیگر متصل میکنند. صرافیها در انواع مختلف پلتفرمهای متمرکز و غیرمتمرکز فعالیت کرده و اغلب شاهد حضور آنها در حوزه ارزهای دیجیتال هستیم.
تفاوتی که میان بروکرها و صرافیها وجود دارد این است که در صرافیها دارایی A با دارایی B مبادله میشود. معمولاً سفارشات خرید و فروش کاربران صرافی، در یک لیست تحت عنوان Order Book ثبت و نگهداری میشود. در نهایت سفارشات خرید و فروشی که با یکدیگر مطابقت داشته باشند، نهایی و اجرا میشوند.
بررسی تفاوت Broker و Brokerage
در زبان فارسی دو عبارت Broker و Brokerage به کارگزاری معنا میشوند. اما این دو عبارت در زبان انگلیسی با یکدیگر تفاوت دارند، اما سؤالی که مطرح میشود آن است که تفاوت این دو در چیست؟
:Broker به کارگزاری گفته میشود که کاربران در بستر آن، تنها امکان اجرای معاملات و مدیریت سبدهای سرمایهگذاری خود را دارند.
Brokerage: اما این نوع کارگزاری علاوه بر ارائه خدمات معمول، خدماتی با ارزشافزوده همچون تحقیقات بازار، مشاوره سرمایهگذاری و توصیههای معاملاتی را نیز در اختیار کاربران خود قرار میدهند. همچنین ممکن است برخی از Brokerageها دارای خدمات متنوعتری همچون سرویسهای نقدینگی، یک واحد کارگزاری اصلی (Prime brokerage unit) و یک تیم داخلی توسعه فناوری نیز باشند.
با وجود اینکه به طور معمول Broker و Brokerage در موارد مذکور تفاوتهایی با یکدیگر دارند، توجه به چند نکته زیر حائز اهمیت است:
- بسیاری از Brokerهای امروزی از انواع بروکرهای تخفیفی بوده و به دنبال کاهش هزینهها، ارائه ابزارهای معاملاتی و منابع آموزشی هستند.
- Robo-Advisorها از بروکرهای تخفیفی یا شرکتهای فینتک هستند که خدماتی همچون مشاورههای معاملاتی الگوریتمی و مدیریت پورتفولیو را به کاربران خود ارائه میدهند.
- بروکرهای Full Service نیز از انواع بروکرهای سنتی و قدیمی هستند. این نوع Brokerها خدماتی همچون مدیریت و نظارت بر حسابهای مالی را از طریق نیروی انسانی انجام داده و نسبت به انواع دیگر بروکرها پرهزینه هستند.
بررسی تفاوت بروکر Discount و Full-service
بروکرهای Discount: این نوع از بروکرها، میتوانند از طرف مشتریان خود انواع معاملات را اجرا و ثبت کنند. برورکرهای تخفیفی، نسبت به بروکرهای فول سرویس، در ازای هر معامله کارمزد کمتری را دریافت میکنند. همچنین در مواردی این بروکرها بهجای دریافت کمیسیون حقوق ثابت دریافت میکنند. اکثر بروکرهای تخفیفی به صورت آنلاین از طریق پلتفرمهای معاملاتی خدمات خود را ارائه میدهند. پلتفرم معاملات آنلاین را ارائه میدهند. در این بروکرها مشاورههای مالی ارائه نشده و از سرمایهگذاران خودگردان (self-directed investors) نیز هیچگونه کمسیونی دریافت نمیشود.
بروکرهای Full-Service: همانطور که از نامش مشخص است، در این گروه از بروکرها خدمات کاملی به مشتریان ارائه میشود. این خدمات شامل تحقیقات بازار، مشاورههای سرمایهگذاری، برنامهریزی بازنشستگی، طیف وسیعی از محصولات سرمایهگذاری و… میشود. طبیعتاً کاربرانی که بخواهند به این خدمات دسترسی داشته باشند باید در ازای آن کمسیون بالاتری پرداخت کنند.
ملزومات راهاندازی یک بروکر چیست؟
بسته به کشور و صنعت مورد نظر راهاندازی یک بروکر مراحل و ملزومات مختلفی خواهد داشت. به عنوان مثال در صورتیکه قصد راهاندازی بروکر سرمایهگذاری را داشته باشید، داشتن پیشینه در امور مالی میتواند به عنوان یک امتیاز اضافه تلقی شود. به طور کلی، گذراندن چندین آزمون و دریافت مجوزهای لازم از الزامات اصلی راهاندازی بروکر هستند. در نهایت سه اصل مهم در راهاندازی بروکر عبارت است از:
- تحصیلات و دانش مرتبط
- دریافت مجوزها و گواهیهای لازم
- کسب مهارتهای مرتبط
مراحل شروع معامله گری در بازار فارکس
1. انتخاب بروکر
شما در مرحله اول باید بروکر موردنظر خودتان را در مقایسه با معیارهای ذکرشده در قسمت بالا انتخاب کنید.
2. ثبتنام و احراز هویت
مرحله بعد از انتخاب Broker، ثبتنام و احراز هویت در آن است. هنگامی که تمامی مراحل افتتاح حساب را گذراندید، نوبت به ارسال مدارک برای وریفایشدن حسابتان میرسد. Brokerها برای مقابله با پولشویی تنها در صورتی به شما خدمات خواهند داد که تصویر مدارک واقعی خود را ارسال کنید و این مدارک با مشخصاتی که زمان ثبتنام وارد کردهاید همخوانی داشته باشند.
بعضی بروکرها بلافاصله بعد از افتتاح حساب به شما اجازه معاملهکردن میدهند؛ حتی اگر مدارک خود را ارسال نکرده باشید، اما زمان برداشت اصل پول یا سودتان حتماً باید مدارک خود را ارسال کنید و حسابتان تأیید و فعال شود. کارگزاریها معمولاً روشهای مشابهی دارند و اگر یکبار در یک Broker یک حساب افتتاح کنید، این روند را بهصورت کامل یاد خواهید گرفت.
معمولاً بروکرهایی که با ایران کار میکنند تصویر کارت ملی و شناسنامه یا گذرنامه را برای احراز هویت میپذیرند. بهندرت بروکرها ترجمه مدارک را از شما میخواهند، اما درصورت نیاز میتوانید از بخش انگلیسی پاسپورت خود استفاده کنید. بخش دیگر احراز هویت، تصویر مدرکی برای احراز آدرس شماست.
معمولاً یک قبض خدماتی مثل آب یا گاز یا برق یا غیره برای این امر کفایت میکند؛ قبضی که آدرس شما در آن درج شده و نباید بیش از ۶ ماه از صدور آن گذشته باشد. اگر قبض خدماتی در دسترستان نیست، میتوانید از بانک پرینت حساب خود را که آدرستان در آن درج شده بگیرید و تصویر آن را برای Broker بفرستید، اما بهصورت کلی بروکرها سختگیری چندانی روی این امر ندارند.
3. دریافت نرمافزار معاملات
بروکرها نرم افزارهای معاملاتی مختلفی دارند که بعد از ایجاد حساب در اختیار شما قرار میگیرد. این نرم افزارها درحقیقت پلتفرم معاملاتی هستند که قرار است شما در آن تحلیلها بررسیها و معاملات خود را انجام دهید. بیشتر بروکرها از نرم افزار متاتریدر استفاده میکنند. نرم افزار متاتریدر یکی از بهترین نرم افزارهای تحلیل فارکس به شمار میرود که برای انجام معاملههای بازار فارکس به کار میرود.
در این نرم افزار از زبان برنامهنویسی MetaQuotes Language 4 استفاده شده که همه امکانات موردنیاز برای معاملات ارزی را دارد. مشاهده قیمتها، نمودارها، دریافت جدیدترین اخبار و آگاهی از نوسانات واقعی قیمت ارزها از مزایای دیگر نرم افزار متاتریدر محسوب میشود.
4. شارژ حساب برای انجام معاملات
برای شروع معامله شما باید سرمایه موردنظر خود را وارد حساب Broker کنید. امکان واریز وجه در شرایط مختلفی وجود دارد که مهمترین آنها پرداخت ریالی، تتری، وبمانی و پرفکت مانی مستر/ ویزا کارت است.
5. برداشت سود
بسیاری از ایرانیان فکر میکنند بهدلیل اینکه فارکس بازاری بینالمللی است و ایران هم تحت تحریمهای بانکی قرار دارد، نمیتوان بهراحتی در آن معامله کرد؛ درحالیکه این تصور غلط است و معاملهگری در فارکس انجام میشود و افراد هم بهراحتی میتوانند از حساب خود در فارکس پول برداشت کنند. پرکاربردترین این فرایندها، انتقال بانکی، انتقال به کیف پول و برداشت از طریق وبمانی هستند.
توجه: اگر در معاملات فارکس تازهوارد هستید، باید تا زمانی که سیستم مطمئن و سودآوری ایجاد نکردهاید، بهصورت آزمایشی در حساب دمو معامله کرده و سپس درباره قراردادن پول واقعی در حساب معاملاتی فکر کنید. این نکته یکی از مهمترین نکات معاملهگری است که بدون آموزش و تمرین وارد هیچ بازار معاملاتی نشوید.
توجه
بروکرهای محبوب و معتبر دیگری مانند بروکر آلپاری، بروکر آمارکتس، بروکر لایت فارکس و … هستند
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم شما را با مفهوم Broker و فعالیتی که Brokerها انجام میدهند، آشنا کنیم. همانطور که اشاره کردیم، بروکر یا کارگزاری واسطهای برای انجام معاملات است که نرخ بازارهای مختلف را به مشتریان خود نمایش میدهد و سفارشهای آنها را اعم از خرید یا فروش انجام میدهد.
بروکرها نقش بسیار مهمی در انجام معاملات در بازار فارکس بر عهده دارند. برای انجام معاملات در این بازار تنها کافی است به یک Broker معتبر متصل شوید و به کسب درآمد دلاری دست پیدا کنید.
پرسشهای متداول
۱. بروکر چیست؟
Brokerها در قالب یک وب سایت فعالیت میکنند که شما بعد از مراحل ثبتنام و احراز هویت، در قالب یک پلتفرم معاملاتی، قابلیت خرید و فروش آنلاین جفت ارزها و دیگر داراییها را خواهید داشت.
۲. بهترین و معتبرترین بروکرها برای ایرانیان کدام بروکرها هستند؟
در میان بروکرهای معتبر در جهان بروکرهای آلپاری، لایت فارکس و روبوفارکس میتوانند گزینه مناسبی برای ایرانیان باشند.